سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 تعداد کل بازدید : 106669

  بازدید امروز : 85

  بازدید دیروز : 8

بُشرا

 
جلای این دلها ذکر خدا و تلاوت قرآن است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
 
نویسنده: احمد رضا ::: چهارشنبه 89/2/15::: ساعت 12:1 عصر
پارساپور، محمد باقر
چکیده
مقالة حاضر به بررسی اضطرار و جایگاه آن در حقوق مسؤولیت مدنی پرداخته است. بدون تردید اضطرار, وصف تقصیر را از فعل زیانبار زدوده, اقدامی را که در وضعیت عادی، نامشروع و حرام است، مشروع و مباح می سازد. ولی آیا می تواند مضطر را از آثار و پیامدهای آن معاف سازد؟ در این باره نظامهای حقوقی یکسان نمی اندیشند.
در یک دیدگاه، اضطرار، رافع مسؤولیت مدنی نیست ومضطر باید خسارات وارد به زیان دیده را جبران کند. هر چند در بعضی از نظامها به قضات اختیار تام داده شده که با رعایت موازین انصاف در میزان محکومیت خوانده تعدیل نمایند.
بنابر دیدگاه دیگر, چون در موارد اضطرار، اقدام وارد کنندة زیان برای دفع ضرر بزرگ­تر از خود یا دیگری است, اضطرار سبب معافیت شخص از مسؤولیت مدنی است.
قطع نظر از مبحث بالا که در جای خود حایز اهمیت است، اضطرار می تواند در برخی موارد, تعهدات دیگری برای بعضی اشخاص ایجاد کند. تعهداتی که نمی توان آنها را در چارچوب مسؤولیت مدنی مورد مطالعه قرار داد, بلکه باید برای توجیه آنها از دیگر مبانی ایجاد تعهد کمک گرفت. نگارنده تلاش دارد تا ضمن بررسی این موضوع, در حد امکان, ابهاماتی را که در این زمینه وجود دارد بر طرف نماید.
واژگان کلیدی: اضطرار، اکراه، مسؤولیت مدنی، استفادة بدون جهت، ادارة مال غیر.
اصل مقاله را در اینجا مطالعه نمایید.

 
نویسنده: احمد رضا ::: یکشنبه 89/2/5::: ساعت 3:36 عصر

حجت الاسلام والمسلمین محمد هادی معرفت

فقه اسلامی، مخصوصاً بخش معاملات، بیشتر بر یک سری قواعد کلی استوار است که از متون احادیث وارده اخذ شده. از جمله: قاعده "لاضرر" که از متن حدیث "لاضرر و لاضرار فی الاسلام" گرفته شده است.

این قاعده در سه مورد اساسی از فقه اسلامی به کار گرفته شده و مورد استنباط مسائل و فروع احکام زیادی قرار گرفته. و آن سه مورد از قرار ذیل است:

1ـ در اثبات برخی از (احکام اولیه) که به استناد قاعده "لاضرر" به ثبوت رسیده. مانند "خیار عیب" که برخی از فقهأ آن را از حدیث مذکور استفاده کردهاند.

2ـ در اثبات (احکام ثانویه) که با رخ دادن عنوان ضرر، حکم اولی مرتفع، و حکم دیگری جایگزین آن میشود. مانند (طهارت مائیه ـ و ضوء و غسل) که با رخ دادن ضرر و زیان، به (طهارت ترابیه ـ تیمم) تبدیل میگردد.

3ـ در اصدار احکام سلطانیه، که ولی امر مسلمین، در مواقع لزوم از آن استفاده میکند. و آن وقتی مصالح مسلمین به خطر افتد، یا آنکه نظام مورد تهدید قرار گیرد.

اصل مقاله را دراینجا مطالعه نمایید.


 
نویسنده: احمد رضا ::: یکشنبه 89/2/5::: ساعت 3:28 عصر

دکتر اسدالله لطفى

قاعده جب

یکى از قواعد فقهى که در بعضى از احکام شرعى نسبت به کافر مطرح می گردد و مبناى عفو و رافت اسلامى در خصوص کافرى که مسلمان می شود قرار مىگیرد، «قاعده جب» میباشد، مثلا گفته می شود: چنانچه کافر مسلمان گردد، قضاى عباداتى که در حال کفر به جا نیاورده همچون نماز و روزه، پرداخت زکاة، اجراى حدود و مجازات و اخذ دیه نسبت به تخلفات دوران کفر از اوساقط می گردد و مورد مؤاخذ واقع نمی گردد.

اصل مقاله را دراینجا مطالعه نمایید.


 
<      1   2